در این مقاله به تاریخچه دستگاه سم زدایی بدن خواهیم پرداخت و کانال های یونی و پتاسیم و غشاء رو بررسی خواهیم کرد همچنین می توانید مقالات بیشتری را در مورد دستگاه سم زدایی بدن در اینجا مطالعه بفرمایید.
در مقاله تاریخچه دستگاه سم زدایی بدن، در سال 2003 دو دانشمند آمریکایی،مک کینون استاد نوروبیولوژی و بیوفیزیک مولکولی در دانشگاه راکفلر به همراه پیتر آگر برای کشف کانال های آبی و یونی غشای سلولی موفق به دریافت جایزه نوبل شیمی شدند.
سلول های بدن برای حمل و نقل آب باید از کانال های خاص عبور کنند، اکتشاف آنها به جهانیان توضیح داد که چگونه نمک های معدنی به شکل یون و آب به خارج و داخل سلولهای بدن منتقل میشوند.
این اکتشاف همچنین به درک نحوه تولید و انتقال سیگنالهای الکتریکی در سلولهای عصبی کمک کردند و به لطف این اکتشاف می توان مکانیسم پاکسازی سلول ها از مواد مضر برای بدن و همچنین دلایل بسیاری از بیماریهای کلیوی قلب، ماهیچه ها یا سیستم عصبی را توضیح داد.
همین امر دانشمندان و مهندسان را به ساخت وسیله ای برای پاکسازی بدن تشویق کرد که اکنون آن را به عنوان سم زدایی یونی میشناسیم.
نقش کانال های یونی در دستگاه سم زدایی بدن
کانال های یونی چهار ویژگی عمده دارند:
- اکثر کانال های یونی پروتئینی هستند
- دارای قابلیت هدایت یون ها می باشند
- می توانند یون های ویژه را شناسایی و انتخاب کنند
- در پاسخ به محرک های ویژه باز و بسته می شوند.
امروزه بیش از 300 کانال یونی در سلول زنده شناسایی شده است.
کانال های یونی عمدتا برای یون های سدیم – پتاسیم – کلسیم و کلر وجود دارند و دو خصوصیت عمده کانال های یونی آنها را از منافذ آبی ساده متمایز می کند.
-
کانال های یونی دارای قابلیت نفوذ پذیری انتخابی هستند یعنی ساختار کانال طوری طراحی شده است که فقط به بعضی از یون ها با اندازه و بار مناسب اجازه عبور می دهد.
-
کانال های یونی دارای فیلتر انتخابی هستند که باریک ترین بخش کانال محسوب می شود و در این ناحیه عبور یون ها دقیقا کنترل می گردد زیرا ساختار پروتئینی کانال از نظر نوع اسید امینه موجود در فیلتر کاملا اختصاصی است.
-
دارای دریچه هستند یعنی به طور مداوم باز نیستند و محرک هایی سبب باز شدن آنها می شوند که عبارتند:
1- تغییر در ولتاژ غشا ( کانال های یونی وابسته به ولتاژ)
2-کشش یا فشار وارد بر غشا ( کانال وابسته به عوامل مکانیکی )
3- اتصال به ماده شیمیایی
4-کانال یونی وابسته به نوکلئوتید
پتانسیل غشا در سیستم دستگاه سم سزدایی بدن
هنگامی که اختلاف پتانسیل بین دو سوی غشا وجود دارد و این اختلاف بار ناشی از فعالیت های پمپ سدیم – پتاسیم و نیز انتشار یون ها است.
تکنیک patch clamp
کانال های یونی علاوه بر استفاده از اشعه ایکس و روش کریستالوگرافی دستگاهpatch clamp مورد استفاده قرار می گیرد، این تکنیک در سال 1976توسط نیهر و ساکمن اختراع شد.
در این روش از میکروپیپت شیشه ای استفاده می شود در آن محلولی شبیه به محلول خارج سلولی وجود دارد و یک الکترود فلزی داخل این محلول قرار داده اند تا میزانی از جریان را از طریق کانال منتقل نماید و با مختصری مکش تکه ای از غشا به دهانه میکروپیپت می چسبد و سپس سیگنال از الکترود فلزی به دستگاه تقویت کننده سیگنال منتقل می شود در این تکنیک می توان ولتاژ را ثابت و جریان را بررسی کرد و همچنین می توان جریان را ثابت و ولتاژ را بررسی کرد.
مسمومیت منطقه ای
فلزات، نمک و ترکیبات آب سبب تغییر رنگ آب می شوند، حتی بدون اینکه پا در آب باشد. دستگاه سم زدایی به همان شیوه که سموم را از بدن دفع می کند سموم آب را نیز می گیرد.
با توجه به اینکه کیفیت آب و سموم در مناطق مختلف متفاوت است، رنگ آب در مناطق مختلف نیز متفاوت میشود.
به عنوان مثال در شهر اصفهان، آب رنگ نارنجی است در شهر تهران، منطقه 13 آب نارنجی قهوهای، در بخش هایی از کرج آب قهوه ای است و در منطقه 7 زرد متمایل به سبز است.
محققان ایرانی و آلمانی معتقدند که به دلیل آلودگیهای محیطی است که در هر منطقهای، بیماریهایی خاص رایج تر از سایر بیماریها است، چرا که در برخی مناطق، افراد از مشکلات کلیوی و در مناطقی دیگر مشکلات مثانه و یا مشکلات عضلانی و….. رنج می برند و این امر ناشی از سموم خاصی است که در هر منطقه وجود دارد.
انتظار میرود که بعنوان یک قاعده کلی، سموم آب منطقه ای 20-40٪ را شامل می شود را تشکیل میدهد. تجربه و مشاهده به شما کمک خواهد کرد که تعیین کنید کدام یک از آلودگی از پاها و کدام یک از الکترود حاصل می شود.
نتیجه گیری:
نتیجه میگیرم که دانشمندان با توجه به کانال های آبی و یونی غشای سلولی در بدن انسان و از طریق غشاء که باعث فعالیت های پمپ سدیم – پتاسیم و نیز انتشار یون ها است، دستگاه سم زدایی اختراع شد.
/پایان مقاله.