در این محتوا میتوانید هر آنچه میخواهید درباره زعفران و خواص آن بدانید مطالعه فرمایید به علاوه مضرات آن، محل رویش آن، ماهیت، اجزای مورد استفاده و مشتقات و…همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
زعفران و خواص آن
نام فارسی: زعفران
نام عربی: الزَّعفَران
نام اردو: کِیسَر
نام انگلیسی: Saffron
نام علمی: Crocus Sativus از خانواده Iridaceae
نام های دیگر: لرکیماس
ماهیت زعفران
زعفران کلاله گل گیاهی علفی و چندساله است که ارتفاع آن ۲۰ سانتی متر می رسد ساقی گیاه زعفران سفید نسبتاً نازک و سطح مقطع آن دایره ای شکل است زعفران کشیده بسیار باریک و نوک دارند و مستقیماً از پیاز زیرزمین آن رشد میکند.
گلهای گیاه زعفران نسبتاً درشت و بنفش رنگ هستند و هر گلشید گلبرگ بیضی شکل و کاملاً جدا دارد کلاله خامه هریک از گل ها دارای سه رشته کشیده بسیار باریک و قرمز است به طوری که از هر صد هزار گل تازه زعفران و قد یک کیلو زعفران خشک به دست میآید.
کلاله خامه گل زعفران تلخ مزه و بسیار خوشبو است بهترین زعفران قرمز خوشرنگ تازه دارای راهی غلیظ و بسیار خوش و تلخ مزه است. پیاز زیرزمینی گیاه زعفران تقریباً کروی شکل مایل به مخروطی شکل و بسیار کوچک است و پوست های قهوه ای رنگ دارد ولی داخل آن سفید است.
تشابه و تقلب
رنگی که گل گیاه گلرنگ ایجاد می کند به رنگ زعفران است شباهت دارد وقتی از افراد پودر گل رنگ را به جای پودر زعفران عرضه می کنند.
محل رویش زعفران
اسپانیا، یونان، هند، پاکستان و ایران در استان خراسان رضوی
کاشت داشت و برداشت زعفران
تکثیر گیاه زعفران از راه کاشت پیاز آن آخرتی و اوایل مرداد انجام می شود فاصله خطوط کاشت باید ۱۸ تا ۲۰ سانتیمتر فاصله بین بوته ها ۴ تا ۵ سانتیمتر باشد پیاز زعفران را در عمق ۱۶ تا ۱۸ سانتی متری خاک می کارند برای سهولت در برداشتن معمول مزرعه زعفران را به کرت هایی به پهنای ۱.۵ متر تقسیم میکنند که با راهروی باریک از هم جدا میشوند.
گلهای زعفران پس از مدتی کوتاه نمایان میشود و برداشت زعفران صبح ها و غروب ها طی ۳ تا ۴ هفته انجام میشود پس از روییدن گلها به تدریج بر کاهش شده رشد می کنند و تا بهار سال بعد باقی میمانند پس از برداشت گلهای زعفران کلاله هر گل را لای کاغذ خشک کن داخل جعبه های کوچک قرار میدهند زعفران در خاک و آب و هوای گرم بهتر رشد می کند در هر هکتار از مزرعه های خوب سال اول میتوان ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم زعفران خشک، سال دوم ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم، سال سوم ۲۰ تا ۲۵ کیلوگرم برداشت کرد.
اجزای مورد استفاده و مشتقات
برگ، کلاله گل، روغن و عرق.
مواد تشکیل دهنده زعفران
در زعفران گلوکوزید کروسین، کروستین، پیکروکروسین، سافرانول، بتا گاما کاروتن، ماده رنگی لیکوپن، یک گلوکوزید تلخ به نام پیکروسین و اسانس روغنی فرار وجود دارد در زعفران خشک حدود ۱۰ درصد آب و ۵ تا ۱۳ درصد خاکستر یافت می شود.
طبیعت
درجه دوم گرم و درجه اول خشک
نفع خاص زعفران
تقویت اعصاب، تفریح، تقویت باه، ادرار بول، کمک به سهولت زایمان.
افعال و خواص زعفران
زعفران، منشط، مقوی حواس، مقوی جوهر روح حیوانی، مقوی کبد، مقوی معده، مقوی احشاء، مقوی دستگاه تنفسی، مغری، منقی کلیه و مثانه، منقی پوست، مفتح سدد مغز، مفتح سدد کبد، مفتح سدد طحال، منضج، محلل و مخدر ضعیف است. روغن زعفران ملین اعصاب، منوم و محلل است. برگ گیاه زعفران رادع است.
- زعفران از فساد اخلاط بلغمی جلوگیری کرده و عفونت آن را نیز اصلاح می کند و خواص دواها را به قلب و اعضای دیگر بدن می رساند.
- خوردن زعفران به التیام درد رحم و مقعد کمک میکند.
- خوردن یک مثقال زعفران برای تسهیل در زایمان مجرب است.
- خوردن روزی ده قیراط زعفران ورم طحال را بهبود می بخشد.
- خوردن زعفران باعث لکه سنگ کلیه و مثانه را می شکند.
- استشمام زعفران منوم است و برسام و شوصه را بهبود می بخشد.
- گذاشتن یک رشته زعفران در سوراخ آلت تناسلی برای رفع ادرار بسیار مفید است.
- اتحاد زعفران باعث جلوی چشم می شود و آب مروارید تاریکی دید کبودی چشم در اثر بیماری جرب چشم زخم چشم و سلاق را بهبود می بخشد.
- ضماد زعفران مانع سیلان رطوبت ها و نزله ها به چشم میشود و برای بهبود ورم گرم گوش سردرد سرد و بی خوابی مفید است.
- طلای زعفران با فرفیون به درمان نقرس و درد مفاصل کمک می کند.
- نطول زعفران، سردرد شدید و بی خوابی را برطرف میکند.
- ذرور پودر زعفران خونریزی را بند میآورد.
- برگ گیاه زعفران زخم های تازه را بهبود می بخشد زعفران برای رفع سفتی رحم مفید است.
- سعوط و تدهین روغن زعفران ذات الجنب را بهبود می بخشد.فرزجه روغن زعفران با موم و مغز استخوان به التیام زخم رحم کمک میکند.
- طلای روغن زعفران منقی زخمهای رحم است و زخمهای مزمن را ترمیم می سازد.
مقدار مصرف زعفران
تا دو درهم
مضرات زعفران
کلیه، خوردن زعفران باعث ضعف اشتها میشود. زیاده روی در مصرف زعفران برای اعصاب ضرر دارد و باعث حالت تهوع سردرد و حواس پرتی می شود پیاز زیر زمینی که زعفران سمی است.
مصلحات و تدابیر
انیسون و سکنجبین
بدل
هم وزنش قسط یاهسته اترج، یک چهارم وزنش سنبل الطیب، یک ششم وزنش سلیخه.
پایان/