در این مقاله میتوانید در باره ی گیاه پر خاصیت سیر بستانی هر آنچه را که میخواهیدبدانید مطالعه فرمایید.همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
سیر بستانی
نام فارسی: سیر
نام عربی: الثّوم
نام اردو: لهسن
نام انگلیسی: Garlic
نام علمی: Allium Sativum
نام های دیگر: سیر بستانی
ماهیت سیر
سیر بستانی،ساقه ای راست، توخالی و نسبتا قطور دارد که سطح مقطع آن دایره ای شکل است.
برگهای گیاه سیر بسیار کشیده و نوک دارند و از وسط به صورت طولی تا شدهاند این برگها بدون دمبرگ و به صورت متناوب رشد می کنند.
گلهای گیاه سیر بسیار کوچک سفید مایل به سبز و گاه صورتی رنگ هستند و به صورت مجتمع و کروی شکل در انتهای ساقه گل دهنده می رویند.
پیاز زیرزمینی گیاه سیر تقریباً حالتی کروی شکل و کمی پهن دارد و از حبه هایی کوچکتر تشکیل شده که مجموع آنها به وسیله پوسته ای نسبتاً نازک سفید یا صورتی رنگ پوشیده شده است هر حبه کمی کشیده خمیده و گوه ای شکل می باشد دو سر نوک دار به تنهایی به وسیله پوششی سفید یا صورتی رنگ پوشیده شده است.
در پایین ترین قسمت پیاز زیر زمینی گیاه سیر ریشه های نسبتاً نازک و کوتاه وجود دارد که حبههای سیر از همان قسمت به هم متصل اند
محل رویش سیر
هند، پاکستان،و ایران در استانهای همدان و مازندران
کاشت داشت و برداشت
تکثیر گیاه سیر از طریق کاشت قسمتهایی از پیاز زیرزمینی آن اوایل پاییز انجام میشود در زمین های که زمستانی بسیار مرطوب دارد می توان سیر را اوایل بهار کاشت.
اجزای مورد استفاده و مشتقات سیر
پیاز زیر زمینی، ساقه، برگ و روغن پیاز زیر زمینی.
مواد تشکیل دهنده سیر
در هر صد گرم سیر ۶۱ گرم آب، ۶ گرم پروتئین،۲% گرم مواد چرب، ۲۹ گرم کربوهیدرات، ۱.۵ گرم خاکستر، ۲۹ میلی گرم کلسیم ،۲۰۲ میلی گرم فسفر ،۱.۵ میلی گرم آهن ،۱۹ میلی گرم سدیم، ۵۲۹ میلی گرم پتاسیم،۲۵% میلی گرم ویتامینB1,
%۰۸ میلی گرم ویتامین B2,
۵% میلی گرم ویتامین B3,
۱۵ میلی گرم ویتامین c وجود دارد در سیر حدود ۰۶% تا یک درصد اسانس یافت میشود که حاوی آلیل پروپیل دی سولفید، دی آلیل دی سولفید، آلیسین و آلساتین است.
طبیعت
درجه سوم گرم و خشک با رطوبت فضیله.
نفع خاص سیر
فراموشی، فلج ،لقوه، رعشه ،نقرس ،قولنج ریحی.
افعال و خواص سیر
محلل،جالی،اکال،مفتح سدد،مجفف رطوبات معده و مفاصل مرقق خون، مدربول،مدرحیض، معرق،قاطع اخلاط غلیظ،مفتت سنگ کلیه و ضدعفونی کننده است خاصیت تریاقیت دارد. خوردن سیر در زمان مناسب به حد اعتدال و با رعایت مزاج باعث حفظ صحت مزاج تصفیه حلق و صدا تسکین عطش ناشی از بلغم و سده ماساریقا شفاف شدن و زیبایی رنگ رخسار اخراج زالوی مانده در حلق و دفع ضرر آب و هوای وبایی می شود.
سیر غذاهای غلیظ را لطیف می کند و برای افراد تَر مزاج مبهی و مولد منی است همچنین ربو ،تنگی نفس حصبه، شبه حبصه، ورم روده کوچک و بیماری های عصبی ،درد مفاصل ،عرق النساء، درد کفل، درد و ورم طحال، رفع فشار بالا، ریاح لگن خاصره، انواع کرم معده، کرم کدو، تب های کهنه ،زخم ریه ،درد معده، تقطیرالبول، گزیدگی مار و عقرب و رتیل و سگ هار را بهبود می بخشد.
مداومت به خوردن سیر باعث ریختن موهای سفید و رویش مجدد موی سیاه میشود.
اگر سیر را با شیر گوسفند بپزید سپس با چربی تازه گاو تفت دهید سپس با چربی تازه گاو تفت دهید آنگاه با عسل شیرین کرده از آن حلوا بسازید خوردن آن مبهی و منعظ بسیار قوی است. خوردن سیر به همراه انجیر سداب و مغز گردو پادزهری بسیار قوی می باشد. اگر سیر را در روغن حیوانی تپه دهید خوردن آن و طلایی روغن آن زخم های رطوبتی سر را بهبود می بخشد.
نوشیدن و طلا روغنی که چندین مرتبه سیر در آن جوشیده شده و مفاصل قولنج بلغمی و سحج ناشی از اختلالات لزج مفید است.
مضمضه جوشانده سیر زیره و برگ کاج باعث تقویت دندان ها میشود.حقنه جوشانده سیر عرق النسا را بهبود می بخشد اگر سیر را در سرکه بپرورانید غرغره سرکه آن زالوی مانده در حلق را دفع و به درمان ورم لوزه کمک میکند. مضمضه دمنوش سیر و کندر باعث تقویت لثه میشود و برای دندان درد سرد و خوره دندان مفید است نگه داشتن آب جوشانده سیر و چوب کاج و کندر در دهان دندان درد سرد را تسکین می دهد
تمریخ سیر بریان بر دندان دندان درد ریحی و دندان درد رطوبی را بهبود می بخشد. اکتحال آب جوشانده سیر به درمان کمنه کمک می کند ضماد سیر سوخته با عسل محلل خون مردگی زیر پلک چشم است. ضماد سیر پخته شده در شیر دمل و زخم های بزرگ و عفونی را التیام می بخشد.ضماد سوخته سیر با چربی گاو برای سحج بسیار مفید است.ضماد سوخته سیر با روغن تانبول بهبود داءالثعلب کمک می کند.
طلای سیر و عسل آبله، لکه های پوستی، قوبا، زخمهای رطوبی سر ،شوره سر،بهق و جرب را بهبود میبخشد طلایی سیر با عسل و سرکه، محلل اورام و رطوبت غلیظ است طلایی جوشانده سیر و پونه کوهی شپش و کک را میکشد. طلای سیر با جند بیدستر و روغن زیتون گزیدگی مار عقرب و سگ هار را بهبود می بخشد.
طلای مخلوط خاکستر سیر با عسل به درمان بهق،برص،داءالثعب، کمنه وجرب کمک می کند .نشستن در دم کرده برگ و ساقه گیاه سیر،مدر بول،مدرحیض و مخرج مشیمه می باشد طلای دم کرده برگ و ساقه گیاه سیر به کشتن شپش کمک میکند، طلای برگ و ساقه گیاه سیر با زفت برای رفع کجی ناخن، درد ناخن و خشونت آن مفید است.
مضرات سیر بستانی
خوردن سیر در گرم مزاجان، مجفف منی است و باعث عطش میشود، زیادی روی در خوردن سیر محرق خون و مولد صفرای بسیار تند است باعث سردرد ضعف نیروی جنسی بواسیر ،خنازیر و تشدید بیماریهای سخت میشود .چشم و ریه را ضعیف میکند و برای زنان باردار و مبتلایان به زحیر مضر است طلا و ضماد سیر باعث زخم شدن پوست میشود.
مصلحات و تدابیر
گشنیز سکنجبین و آب انار میخوش بهتر است سیر به همراه آب کمی نمک روغن بادام شیرین و روغن حیوانی پخته شود.
بدل
موسیر
اتمام مقاله/