این مقاله راجع به گیاه خردل و انواع آن به همراه ماهیت، محل رویش، نام علمی آن، خواص و مضرات،مقدار مصرف، بدل و… است.همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
گیاه خردل و انواع آن
نام فارسی: خردل
نام عربی: الخَر°دَل
نام اردو: رائی
نام انگلیسی: Mustard
نام علمی: از خانواده Brassicaceae از جنس Sinapis
ماهیت خردل :
خردل تخم گیاهی علفی و یکساله است که گونه های بسیار زیادی دارد، ولی سه گونه از معروفتر است خردل سفید خردل سیاه و خردل وحشی.
ساقه های گل خردل کرک دار زبر و نسبتاً ضخیم اند. سطح مقطع ساقه های این گیاه چند ضلعی و گاه مایل به دایره ای شکل است برگهای نسبتا پهن گیاه خردل کناره ای اره ای شکل دارند و تقریباً شبیه برگ های گیاه ترب هستند رایحه برگ گیاه خردل کمی تند است.
گلهای گیاه خردل، کوچک و زرد هستند و انتهای ساقه ها به صورت خوشه ای میرویند. هر یک از گل ها چهار گل برگ قلبی شکل گاه مایل به قطر های شکل و کاملاً جدا از هم دارد و رایحه شان نسبتاً مطبوع است.
میوه های گیاه خردل به صورت غلاف های سبز رنگ، کمی کشیده نوک دار و کرک دار رشد می کنند که معمولاً نیمی از هر غلاف خالی است درون هر خلاف تعدادی تخم کوچک و کروی شکل وجود دارد که در پوسته ای نازک پوشیده شدهاند مغز تخم های گیاه خردل زرد و روغنی و طعم شان تند است تخمهای گیاه خردل در اثر تماس با آب لعاب ایجاد می کنند.
تشابه و تقلب:
گل گیاه خردل شبیه گل و گیاه شببو، شلغم، کلزا، وسمه و کلم است.
محل رویش خردل:
به صورت خودرو در مزارع غلات، نقاط سایه دار، خاک های آهکی یا خاک های رسی می روید. هند، پاکستان،بنگلادش و ایران در استانهای هرمزگان، بوشهر، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی.
اجزای مورد استفاده و مشتقات: برگ، تخم مرغ و روغن تخم
طبیعت :
درجه چهارم گرم و خشک
نفع خاص خردل:
تحلیل رطوبات معده کمک به نیروی هاضمه
افعال و خواص گیاه خردل:
خردل، جالی، جاذب اخلاط از عمق بدن، محلل رطوبات مغز، مشهی، مفتح سدد و مدر است. روغن خردل، ملطف و محلل بسیار قوی میباشد. خردل ذکاوت و حواس را تقویت می کند و بیماری های سرد مغزی بیماری های ریحی، لیثرغس، فلج، استرخاء، سردرد سرد، نزله سرد، درد کبد سرد و درد طحال را بهبود می بخشد.
خوردن خردل نیم کوب به همراه آب، به درمان تب بلغمی و تب سوداوی کمک می کند خوردن خردل با عسل مبهی است و ربوو سرفه مرطوب را برطرف میکند خوردن جوشانده خردل چغندر و خبازی دفع بلغم از طریق قی کمک می کند خوردن خردل یا برگ تازه آن به همراه غذا هازم و مسخن معده است و ورم طحال را بهبود می بخشد.
غرغره پودر خردل با آب عسل، برای ورم زیر زبان، استرخاء زبان، درد دندان و خشونت مزمن نای مفید است. جویدن خردل باعث اخراج بلغم از دهان میشود جوشانده خردل و عسل در چشم برای شب کوری نافع است. همچنین قدرت آن در گوش و روی دندان درد آن ها را تسکین می دهد.سعوط خردل، معطس و مسیر است،
هوشیاری را می افزاید و صرع،غشی و اختناق رحم را بهبود میبخشد قرار دادن فیتیله آغشته به خردل و انجیر کوبیده شده در گوش برای درد و وزوز گوش مفید است اگر خردل تازه را بکوبید و عصاره اش را خشک کنید.
اکتحال آن به بهبود بیماری های چشم و رفع خیالبافی کمک میکند اکتحال خردل با آب و عسل تاریکی چشم خشونتی پلک چشم را بهبود می بخشد اگر موی سر را بتراشید و خطر را در آن ناحیه ضمانت کنید برای لیثرغس و نزله سردرد مفید است.
ضماد خردل با انجیر فضولات را به سطح پوست جذب میکند و برای نقرس عرق النساء، داءالثعب، درد سرد ریحی و ورم های بلغمی مزمن مفید است ضماد خردل با عسل بر پیشانی بهبود سردرد نزله درد کبد و درد طحال کمک میکند ضماد خردل با روغن حیوانی بر آلت تناسلی مردانه منعظ است.
ضماد خردل با سرکه، جرب متقرح و قوبای آزمون را بهبود میبخشد زمرد خردل با سکنجبین و کلم برای خنازیر بسیار مفید است. ضماد خردل با ادویه مناسب بهبود برص و ورم های سفت و سوداوی کمک می کند تمریخ خردل برای دندان برای درد دندان بدون ورم مجرب است
پختن خردل به همراه عسل یا چربی یا موم سپس مخلوط کردن با روغن زیتون و تمریخ آن بر صورت و چشم رنگ رخسار را شفاف کرده تاریکی دید را برطرف می کند.
انکباب خردل برای سده گوش مفید است. نوشیدن روغن خردل، سده اعصاب، فراموشی، فلج، درد های سرد مزمن، تب های مزمن و اختناق رحم را بهبود میبخشد،
قطور روغن خردل برای ضعف شنوایی و ورم سر درد گوش مفید است، طلای روغن خردل بهبود دندان درد اختناق رحم، دردهای کهنه ورم های سفت و اورام سرد کمک می کند.
مقدار مصرف:
سه درهم از تخم کوبیده آش ۵ در هم از تخم غیر کوبیده است تا سه درهم از روغنش.
مضرات گیاه خردل :
گرم مزاجان خوردن خردل باعث تشنگی می شود.
مصلحات و تدابیر خردل :
کاسنی روغن بادام شیرین سرکه در صورتی که اغلب به عنوان دوا مصرف شود باید با بوره به کار رود.
بدل:
دو برابر وزن آن تخم شاهی یا اسفند
خَر°دَلِ سِفید
نام فارسی: خردل سفید
نام انگلیسی: White Mustard
نام علمی: Sinapis Alba
ماهیت خردل سفید :
ارتفاع خردل سفید به ۷۰ سانتیمتر می رسد برگهای خردل سفید بریدگی های فراوانی دارد که باعث تقسیم برگ ها به چند قسمت می شود تخم های گیاه خردل سفید زرد مایل به قهوهای روشن هستند.
کاشت داشت برداشت: تکثیر گیاه خردل سفید از راه کاشت تخم اوایل بهار انجام میشود و حدود اواخر تابستان محصول را برداشت می کنند.
مواد تشکیل دهنده:
در تخم گیاه خردل سفید چند گلوکوزید مقدار زیادی آب ۳۰ تا ۳۵ درصد روغن ثابت ماده ی سینالبین، اسید آراشیدیک، اسید لیگنوسریک، اسید اروسیک، اسیدلینولئیک، لیناماراز، لاکتاز،مایروزیناز و فسفاتاز وجود دارد.
خَر°دَلِ سیاه
نام فارسی: خردل سیاه
نام انگلیسی: Black Mustard
نام علمی: Sinapis Nigra
ماهیت خردل سیاه
ارتفاع گیاه خردل سیاه به یک متر و نیم میرسد گیاه خردل سیاه نسبت به خطر سفید ساقههای بیشتری دارد تخم های این گیاه سیاه مایل به قرمز اند و اندازه شان از تخم های گیاه خردل سفید کوچک تر است.
کاشت داشت و برداشت:
تکثیر گیاه خردل سیاه از راه کاشت تخم اوایل بهار انجام میشود و اواخر تابستان محصول آن را برداشت می کنند.
مواد تشکیل دهنده
در تخم گیاه خردل سیاه اسانس ای روغنی و فرار یک گلوکوزید سولفو ازته به نام سینیگرین، قند مایروزین، روغن ثابت مقدار ۷۵ درصد تا یک درصد از نوعی اتر به نام سنفول وجود دارد.
خَر°دَلِ وحشی
نام فارسی: خردل وحشی
نام انگلیسی: Wild Mustard
نام علمی: Sinapis Arvensis
ماهیت خردل وحشی :
ارتفاع گیاه خردل وحشی به ۷۰ سانتیمتر می رسد بر گل این گیاه نسبت به برگ گل خردل سفید و خردل سیاه کوچکتر است وحشی تخمی سیاه و بسیار ریز دارد.
مواد تشکیل دهنده
در توربین های گیاه خردل وحشی اسانس روغنی فرار یافت میشود که رایحه ای بسیار قوی دارد.
درود
مطالب مفید وارزنده بود.