این مقاله راجع به انواع لیمو با خواص و مضرات آن و ماهیت آنها به علاوه کاشت ، داشت و برداشت،مواد تشکیل دهنده،مقدار مصرف،اجزای مورد استفاده و مشتقات و…است.همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
انواع لیمو با خواص و مضرات آن
نام فارسی : لیموترش
نام عربی : اللَّيمون
نام اردو : لیمو
نام علمی : از خانواده Rutaceae از جنس Citrus
ماهیت لیمو ترش کوچک
لیموترش میوه درختی همیشه بهار است که ارتفاع آن به شش متر می رسد . دو گونه لیموترش وجود دارد لیموترش کوچک و لیموترش بزرگ . درخت لیموترش ، شاخه ها و برگ های فراوانی دارد و در محل اتصال برگ ها و ساقه های آن ، خارهایی کوچک ، محکم و تیز دیده می شود .
برگ های درخت لیموترش ، اغلب مایل به بادامی شکل ، گاه مایل به بیضی شکل ، نوک دار و کمی کشیده اند و با دمبرگ بسیار کوتاه رشد می کنند . کناره این برگ ها ، دندانه هایی بسیار ریز وجود دارد . روی دمبرگ برگ ها ، دو زائده بسیار کوچک از جنس برگ های آن دیده می شود . گل های درخت لیموترش ، کوچک و سفید رنگ هستند و به صورت گروهی رشد می کنند . هر گل ، اغلب پنج گلبرگ کشیده ، نسبتا باریک ، تقریبا نوک دار و کاملا جدا از هم دارد .
رنگ پشت گلبرگ ها معمولا مایل به بنفش است و گاه لکه ها و نقطه هایی صورتی رنگ در پشت آنها به چشم می خورد . میوه های لیموترش ابتدا سبزرنگ هستند ؛ ولی پس از رسیدن کامل ، زرد می شوند . گوشت درون لیموترش رسیده ، آبدار و مایل به زرد است و درون پولب هایی تقریبا گوهای شکل ، نیم دایره ای و مایل به هلالی شکل قرار دارد . این پول ها به وسیله پوسته هایی بسیار نازک پوشیده شده اند و به صورت به هم چسبیده ، هم مرکز و منتظم رشد می کنند .
درون هر پولپ ، تعدادی هسته کرمی رنگ ، نسبتا درشت ، مایل به قطره ای شکل و نوک دار وجود دارد . گوشت لیموترش ، دارای رایحه ای خوش و طعمی بسیار ترش است .
محل رویش لیمو ترش کوچک
هند ، پاکستان ، اندونزی ، یونان ، ایتالیا ، و ایران در استان های مازندران ، گیلان ، هرمزگان و بوشهر .
اجزای مورد استفاده و مشتقات
برگ ، میوه ، پوست میوه و هسته میوه
طبیعت لیمو ترش کوچک
گوشت لیموترش در درجه دوم سرد و درجه اول خشک است . مغز هسته لیموترش در درجه دوم گرم و در آخر درجه اول خشک است .
نفع خاص
تسکین حدت صفرا و خون ، رفع عفونت معده افعال و خواص لیمو ترش
لیموترش ، ملطف ، جالی ، مشهی ، قاطع اخلاط لزج و غليظ ، مقوی معده ، مقوی کبد ، جاذب مواد گرم کبد و معده ، جالی پوست ، مفتح سدد عروق مدر بول ، قابض ، معرق ، ضدعفونی کننده ، ضدباکتری ضد قارچ و مبرد است .
پوست لیموترش رسیده ، مقوی معده و محلل رياح است . مغز هسته لیموترش ، مفرح و تریاق سموم می باشد . برگ درخت لیموترش ، مفرح است لیموترش ، مضرات هوای مسموم ، ادویه سمی و مسمومیت ناشی از فرفیون را رفع می کند ، باعث رشد ماهیچه ها می شود ، از ابتلا به فلج ، استرخاء و سرطان جلوگیری می کند ، مانع پیری زودرس و فساد غذا می شود و کلسترول خون را می کاهد ؛ همچنین سردرد گرم ، سرگیجه ناشی از بخارهای غلیظ ، خماری ،
اسهال ، به ویژه اسهال خونی ، تهوع ، بیماری های صفراوی ، به خصوص قي صفراوی و تب های صفراوی ، تب های دموی ، تصلب شرایین ، چاقی ، اسکوروی ، اورام گرم حلق ، ذات الریه ، سرماخوردگی ، زخم های چرکی ، عفونت خون ، قلاع ، لکه ها و جوش های پوستی ، مخملک ، حصف ، عرق النساء ، رماتیسم ، نقرس ، واریس ، خفقان سوداوی ، التهاب معده و درد کلیه را بهبود می بخشد . نوشیدن ۴ اوقیه آب لیموترش تازه به همراه مقداری شربت قند در طول روز ، به رفع رماتیسم کمک می کند .
اگر یک لیموترش کامل را خشک کنید ، سپس آن را با هم وزنش شکر بسایید ، خوردن آن مفتح سدد است و از صعود بخارهای معده جلوگیری میکند . غرغره محلول رقیق آب لیموترش و آب ، التهاب گلوو گلودرد ناشی از سرماخوردگی را بهبود می بخشد . فرزجه محلول آب میوه آمله با آب لیموترش تازه ، به درمان سوزاک کمک میکند .
اگر لیموترش را از وسط ببرید ، سپس کمی آن را گرم کنید و به صورت متوالی روی پیشانی و شقيقه بمالید ، سردرد گرم را برطرف می کند . طلای آب لیموترش ، جالی پوست است و زخم را التیام می بخشد . شست وشوی زخم با محلول آب لیموترش و آب ، به ترمیم زخم و تمیز شدن زخم ها از عفونت کمک می کند .
جویدن مغز هسته لیموترش ، خدر دندان ناشی از خوردن ترشیجات را برطرف می کند . خوردن عصاره برگ های درخت لیموترش با عصاره برگ های درخت فوفل ، برای رفع دل درد مفید است . اگر برگ های درخت لیموترش را بکوبید ، ضماد آن روی پیشانی سردرد را تسکین می دهد . طلای جوشانده برگ درخت لیموترش ، مسکن درد است . طلای پودر برگ درخت لیموترش با کمی میخک و دارچین ، سردرد را بهبود می بخشد .
مقدار مصرف لیمو ترش کوچک
از مغز هسته لیموترش ، یک تا دو درهم .
مضرات لیمو ترش
لیموترش برای اعصاب ضرر دارد ؛ همچنین برای سردمزاجان و مبتلایان به سرفه مضر است . زیاده روی در ناشتا خوردن لیموترش ، معده را ضعیف می کند و باعث دل پیچه می شود .
مصلحات و تدابیر لیمو ترش
شکر و عسل برای لیموترش ، مغز هسته اليموترش باید با آب گرم خورده شود .
بدل
اترج .
نام فارسی : لیموترش بزرگ
نام عربی : اللَّيمون حامض
نام انگلیسی : Lemon
نام علمی : Citrus Limon Lemon
ماهیت لیمو ترش بزرگ
میوه لیموترش بزرگ ، نسبتا درشت ، مایل به بیضی گون ، گاه مایل به کروی شکل و کمی نوک دار است . پوست لیموترش بزرگ ، نسبتا ضخیم و ناهموار است و رایحه ای بسیار خوش دارد .
تشابه و تقلب
گل و برگ درخت لیموترش بزرگ به درخت لیموشیرین ، شباهت بسیار دارد .
کاشت ، داشت و برداشت
تکثیر درخت لیموترش بزرگ از طریق پیوند شکمی روی پایه نارنج یا پایه لیموترش حاصل از کاشت هسته میوه آن ، انجام می شود .
مواد تشکیل دهنده لیمو ترش بزرگ
در هر صد گرم گوشت میوه لیموترش بزرگ ، ۹۰ گرم آب ، ۱/۱ گرم پروتئین ، ۸ گرم کربوهیدرات ، ۰/۳ گرم خاکستر ، ۲۶ میلی گرم کلسیم ، ۱۶ میلی گرم فسفر ، ۰/۶ میلیگرم آهن ، ۲ میلی گرم سدیم ، ۱۳۸ میلی گرم پتاسیم ، ۲۰ واحد بین المللی ویتامین A ، ۰/۰۴ میلی گرم ویتامین B1 ، ۰/۰۲ میلی گرم ویتامین B۲ ، ۰/۱ میلی گرم ویتامین B۳ و ۵۳ میلی گرم ویتامین C وجود دارد .
پوست لیموترش بزرگ ، حاوی ماده ای تلخ ، اسانس روغنی فرار ، آلكالوئيد هسپریدین و یک گلوکوزید است . در اسانس پوست لیموترش بزرگ ، دی لیمونن ، دی آلفا پینن ، کامفن و الكل لینالول وجود دارد .
نام فارسی : لیموشیرین
نام عربی : لَیمونُ حُلو
نام اردو : موسمبی
نام انگلیسی : Sweet Lemon
نام علمی : Citrus Limetta از خانواده Rutaceae
ماهیت لیمو شیرین
لیموشیرین میوه درختی همیشه بهار است که ارتفاع آن به چهار متر می رسد . روی شاخه های درخت لیموشیرین ، خارهایی محکم ، کشیده و نیز به چشم می خورد . برگ های درخت لیموشیرین ، اغلب مایل به بادامی شکل ، گاه بیضی شکل ، نوک دار و کمی کشیده اند و با دمبرگ بسیار کوتاه رشد می کنند . کناره این برگ ها ، دندانه هایی بسیار ریز وجود دارد . روی دمبرگ ها نیز ، دو زائده بسیار کوچک از جنس برگ های آن دیده می شود . گل های درخت لیموشیرین ، کوچک و سفید رنگ هستند و به صورت گروهی رشد می کنند . هر گل ، اغلب پنج گلبرگ کشیده ، نسبتا باریک ، تقریبا نوک دار و کاملا جدا از هم دارد .
میوه لیموشیرین ، نسبتا بزرگ و کروی شکل است . پوست این میوه ، نسبتا نازک و صاف است . میوه های لیموشیرین ابتدا سبزرنگ هستند ؛ ولی پس از رسیدن کامل ، زرد کم رنگ می شوند . گوشت میوه رسیده آن ، آبدار و مایل به زرد است و درون پولپ هایی گوهای شکل ، نیم دایره ای و مایل به هلالی شکل قرار دارد . این پولپ ها به وسیله پوسته هایی بسیار نازک ، پوشیده شده اند و به صورت به هم چسبیده ، هم مرکز و منتظم رشد می کنند . درون هر پولپ ، تعدادی هسته کرمی رنگ ، نسبتا درشت ، مایل به قطره ای شکل و نوک دار وجود دارد . طعم گوشت لیموشیرین ، ابتدا شیرین است ؛ ولی پس از مدتی کوتاه ، تلخ میشود .
تشابه و تقلب
گل و برگ درخت لیموشیرین به درخت لیموترش بزرگ ، شباهت بسیار دارد . محل رویش ، هند ، و ایران در استان های هرمزگان ، بوشهر ، فارس ، کرمان ، مازندران و گیلان . اجزای مورد استفاده و مشتقات
میوه و پوست میوه .
مواد تشکیل دهنده لیمو شیرین
در پوست میوه لیموشیرین ، اسانس روغنی فرار وجود دارد . اسانس پوست لیموشیرین ، حاوی پینن ، لیمونن ، الكل لينالول ، لینالیل استات و ماده ای تلخ است . در برگ های درخت لیموشیرین ، حدود ۱۸ / • درصد اسانس روغنی فرار وجود دارد . اسانس برگ های درخت لیموشیرین ، دارای حدود ۲۶/۵ درصد دلی لیمونن و دی ال لیمونن ، ۱۶/۴ لینالول ، ۹/۲۴ درصد ژرانیول و ۱۹/۳۸ درصد لینالیل استات است .
طبیعت
درجه دوم سرد و درجه اول تره
نفع خاص
تسکین حرارت ، رفع تب .
افعال و خواص لیموشیرین
، مدر بول ، مبرد ، مسکن عطش ، مسکن غلیان خون ، مسکن حدت صفرا و مقوی معده است . لیموشیرین در بعضی از افعال و خواص به لیموترش شباهت دارد ؛ ولی بسیار ضعیف تر از آن .لیموشیرین ، سرماخوردگی ، آنفولانزا ، نزله ، يرقان و بیماری های صفراوی را بهبود می بخشد . نوشیدن جوشانده پوست میوه لیموشیرین برای رفع سرفه و سوء هاضمه مفید است . مالیدن پوست میوه لیموشیرین به صورت ، به رفع جوش های آن کمک میکند . مضرات لیمو شیرین
زیاده روی در خوردن لیموشیرین ، باعث سردی و ضعف معده می شود .
مصلحات و تدابیر :
عسل .
بدل
عرق ترنج
پایان/