این محتوا راجع به سماق و خواص و مضرات آن به علاوه ماهیت آن،کاشت داشت و برداشت،اجزای مورد استفاده و مشتقات،محل رویش و…است.همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
سماق و خواص آن
نام فارسی: سماق
نام عربی: السُّماق
نام اردو: سماق
نام انگلیسی: Sumac
نام علمی: Rhus Coriaria از خانواده Anacardiaceae
نام های دیگر: سُماک،سَماقیل، طَمطم
ماهیت سماق
سماق پوسته میوه درختچه ای است که ارتفاع آن به ۳ متر میرسد ساقه های جوان این درختچه کرکدار است ی شکل و مایل لوزی اند و کناره شان دندانه دار است و بدون دمبرگ و به صورت متقابل رشد میکنند پشت برگ های درخت سماق از روی آنها کم رنگ تر است گلهای درختچه سماق سبز رنگ و کوچک اند و به صورت خوشه ای و متراکم میرویند.
هر یک از گل ها معمولاً ۵ گلبرگ مثلثی شکل دارد که لبه برگشته است میوههای درخت سماق کرد دار و قرمز پررنگ اند و به صورت خوشهای رشد میکنند هسته میوه های سماق قهوه ای رنگ کوچک نسبتا پهن دایره ای شکل و تقریباً شبیه عدس است میوه سماق ابتدا طعمی گس را دارد ولی پس از رسیدن کامل ترش میشود بهترین سماق قرمز ترش خوش طعم و با قبوضیت کم است.
محل رویش سماق
ایتالیا، آرژانتین، آمریکا و ایران در استانهای آذربایجان شرقی، خراسان، فارس، کوه های البرز، قم، البرز و تهران.
کاشت داشت و برداشت
تکثیر درختچه سماق از راه کاشت هسته اش در نهالستان یا پاجوش های آن انجام میشود. پس از یک تا دو سال نهال ها به زمین اصلی منتقل می شوند
اجزای مورد استفاده و مشتقات
ساقه برگ میوه هسته میوه و صمغ درخت
مواد تشکیل دهنده سماق
در میوه درختچه سماق مقدار زیادی تانن، میزان چشم گیری اسید سیتریک، اسیدوینیک و اسید مالیک وجود دارد برگ های درختچه سماق نیز دارای تانن فراوانی است. در برگ های خشک شده درختچه سماق بین ۱۵ تا ۳۰ درصد تانن و ماده زرد رنگ میریستین وجود دارد.
طبیعت
سماق در درجه دوم سرد و در درجه سوم خشک است. صمغ درختچه سماق طبیعتی مرکبالقوی و بسیار خشک دارد.
نفع خاص
تقویت معده، رفع انواع اسهال، قی و خونریزی
افعال و خواص سماق
هسته میوه سماق، قابض،رادع و مقوی است.
هسته بریان میوه سماق قابض بسیار قوی است ولی قدرت دفع صفرای آن ضعیف تر می باشد. پوسته میوه سماق بسیار قابض است.
صمغ درختچه سماق رادع و محلل می باشد.
هسته میوه سماق مانع ریختن صفرا به معده و امعاء میشود و خلط خونی و کثرت ادرار را بهبود می بخشد خوردن پودر هسته میوه سماق با آب سرد به رفع همه خونریزی ها کمک می کند خوردن هسته نیم کوبه سماق با زیره و آب سرد اشتهای گرم مزاجان را برمیانگیزد.
و برای درمان کسانی که پیوسته قی می کنند و غذا در معده شان باقی نمیماند مجرب است. خوردن هسته نیمکوب سماق با زرده تخم مرغ و گشنیز خشک اسهال را بهبود می بخشد.
اگر گوشت مرغ یا زرده تخم مرغ را با سماق بپزید خوردن آن به رفع اسهال کمک میکند. خوردن سفوف پوسته میوه سماق اسهال مزمن و سیلان رطوبت سفید رحم را برطرف میکند.
اگر پوسته میوه سماق را به همراه کمی کتیرا در آب بخیسانید قطور آن در چشم رمد را بهبود می بخشد. سنون و سفوف پوسته میوه سماق یا مضمضه خیسانده آن در آب باعث تقویت و استحکام لثه میشود و برای قلاع مزمن و درد دندان ناشی از کرم خوردگی مفید است. ضماد پوسته میوه سماق با آب ضرب خوردگی کفگیرک و اورام به ویژه ورم جمجمه را بهبود میبخشد.
ضماد پوسته میوه سماق با زغال چوب درخت بلوط برای رفع بواسیر مفید است. نطول آب دم کرده پوسته میوه سماق مانع ورم اعضای ضرب خورده و آسیب دیده می شود.
چنانچه میوه سماق را با برگ و ساقه های درختان در آب بجوشانید تا به قوام عسل برسد برای بیماریهای پلک چشم ورم چشم اورام بدن جوش و لکه های پوستی زخم های رطوبی زخم های مزمن، فساد لثه، کلف، درد ناخن و خونریزی رحم مفید است.
حقنه دم کرده برگ درختچه سماق زخم امعاء اسهال خونی و سحج را بهبود می بخشد. ضماد برگ درختچه سماق بر معده اطفال باعث تقویت احشای آنها میشود و برای رفع اسهال مفید است. ضماد برگ درخت سماق بر سر ستون فقرات و انتهای آلت تناسلی مردان به رفع سلس البول و استرخای اعضا کمک می کند.
طلای جوشانده غلیظ برگ سماق با آب بارهنگ برای بهبود زخم های مزمن مفید است طلای دم کرده برگ سماق باعث سیاه شدن مو میشود درخت سماق برای تقویت بینایی و التیام زخم ها موثر است و درد دندان کرم خورده و بیماریهای پلک را بهبود می بخشد.
مقدار مصرف
پنج درهم
مضرات سماق
برای افراد با معده بر کبد سرد ضرر دارد.
مصلحات و تدابیر
مصطکی و انیسون
بدل
سرکه و اقاقیا
اتمام مقاله/