این مقاله راجع به قهوه و خواص و مضرات آن،و همچنین محل رویش آن، ماهیت آن، اجزای مورد استفاده و مشتقات،و…است.همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
قهوه و خواص ومضرات آن
نام فارسی: قهوه
نام عربی: القَهوَه
نام اردو: کافی
نام انگلیسی: Coffee
نام علمی: Coffea Arabica از خانواده Rubiaceae
نام های دیگر: الُبنّ
ماهیت قهوه
قهوه مغز میوه درختچه ای همیشه بهار است که ارتفاع آن پنج متر رسد. تنه این درختچه نسبتا باریک است.
برگهای درختچه قهوه پهن، تقریبا بیضی شکل، نوک دار و براق اند کناریه شان کمی چروکیده است و به صورت متقابل رشد می کنند. هر میوه پوسته ای نسبتاً ضخیم دارد که ابتدا سبز است ولی پس از رسیدن کامل قرمز پررنگ می شود. درون هر میوه دو مغز سبز کمرنگ و نسبتاً کوچک شبیه نیمی از بیضی قرار دارد وسط هر مغز شکافی طولی و کاملا مشخص دیده می شود.
مغز میوه تازه قهوه رایحه ای خوش و ملایم دارد و طعم آن کمی تلخ است، ولی پس از خشک شدن تلخی از بیشتر می شود چنانچه مغز سبز رنگ قهوه را تفت دهید قهوه ای می شود که این نوع قهوه بیشتر مستعمل است. بهترین قهوه مغزی تازه و سبزرنگ دارد در آب فرو میرود اندازه از متوسط است رایحه و طعمی خوش دارد و بو داده آن کمی چرب است.
محل رویش قهوه
یمن، عربستان، هند، سودان ،برزیل و ونزوئلا.
اجزای مورد استفاده و مشتقات
میوه
مواد تشکیل دهنده
در دانه های میوه قهوه حدود ۱ تا ۱.۲درصد آلکالوئید تئین یا کافئین و مقداری از آلکالوئیدهای آدنین، کزانتین، هایپو کزانتین، تریگونلین و کولین وجود دارد دانه های قهوه دارای ماده ای متبلور و سفید رنگ به نام گوانین مقدار کمی ویتامین B3 حدود ۷ تا ۸ درصد قند،اسیدکوفالیک، اسید سیتریک و حدود ۱۰ درصد روغن و مواد چرب است.
در دانه های قهوه مقدار چشمگیری مواد ازته غیر پروتئینی و غیره قابل استفاده وجود دارد پس از بو دادن دانه های قهوه مقدار قند آن تا ۱ درصد کاهش می یابد.
طبیعت
پوست قهوه، گرم و خشک و متمایل به اعتدال است. مغز قهوه در درجه دوم سرد و خشک است هرچه میوه قهوه تازه تر باشد طبیعتی گرمتر دارد و برعکس.
افعال و خواص قهوه
قهوه مسیر، مسکن غلیان خون، مسکن حدت صفرا، مسکن عطش، ملین، مدر بول،مجفف، مقوی معده،مفتح سدد، مفرح، ملطف، مفتح و منضج است.
پوست قهوه برای افراد سرد مزاج ،مبهی و هاضم است قهوه اخلاط غلیظ را رقیق میکند بدون ایجاد ضعف، پرخوابی و عطش را برطرف می سازد، مانع صعود بخارهای معده میشود و درد خستگی تب های دموی و صفراوی و سوداوی، تب ربع،حصبه،آبله، مخملک دموی، یرقان، سرفه بلغمی، نزله ،مالیخولیایی ناشی از اخلاط سوخته یا غلیظ و منجمد، انواع سردرد و رمد را بهبود می بخشد.
دمنوش قهوه مفتح سدد است. خوردن قهوه بریان، اسهال را برطرف میکند لعوق قهوه با عسل مانع صعود بخارهای معده به مغز می شود و به رفع سرفه گرم و تر سرفه بلغمی نزله و سستی معده کمک می کند ضماد قهوه با عسل برای جا انداختن دررفتگی استخوان مفید است.
مضرات قهوه
قلب ،خوردن قهوه کهنه بریان سیاه زیاده روی در خوردن قهوه تازه باعث سردرد، لاغری بدن ،زردی رنگ پوست ،قطع شهوت ،قلت منی، خفقان، نفخ ،قولنج، مالیخولیا ،کابوس، خشکی مغز، خشکی ریه و بواسیر میشود. خوردن قهوه برای مبتلایان به غلبه اخلاط فاسد بسیار مضر است. خوردن گونه ای قهوه که مغز میوه اش تیره تلخ و بد طعم است بسیار ضرر دارد.
مصلحات و تدابیر
زنجبیل، دواءالمسک، نبات گلاب و زعفران مروارید برای قلب قهوه را نباید ناشتا خورد.
پایان/