این مقاله راجع به خون ریزی و شکستگی بینی و روش های درمانی آن، تشخیص شکستگی و علایم آن، عوارض و…است. همچین شما می توانید مقالات بیشتری را در وبلاگ کامجوطب مطالعه کنید.
خون ریزی و شکستگی بینی
خون ریزی بینی
خون ریزی بینی (اپیستاکسی) از اشکالاتی است که نسبتاً به طور شایع دیده میشود.
دو نوع خونریزی بینی وجود دارد:
🔸خونریزی از قسمت پیشین (قدامی) بینی که خیلی شایع تراست.
🔸 خونریزی از قسمتی پشتی (خلفی) بینی که شیوع کمتر و شدت بیشتری دارد.
تمام موارد خونریزی بینی در اثر پاره شدن لایه مخاطی و رگ های خونی بسیار کوچک آن ایجاد می شوند. شکنندگی یا آسیب دیدگی این رگها می توانند موجب برگی آنها شوند ولی التهاب اختلالات انعقادی و سایر بیماریها باعث دشوارتر شدن ترمیم آنها میشوند.
علل
الف_عوامل موضوعی
تغییر شکلهای آناتومیک، استنشاق مواد شیمیایی، واکنش التهابی (مثل عفونتهای دستگاه تنفسی، سینوزیت مزمن تب یونجه و محرک های محیطی)، اجسام خارجی، تومورهای داخل بینی، درمان راه هوایی با فشار مثبت مداوم، اسپری بینی، جراحی (مثل جراحی پلاستیک تیغه بینی و جراحی آندوسکوپیک سینوس)، ضربه و دستکاری.
ب_ عوامل عمومی (سیستمیک)
داروها (آسپرین، وارفارین، کلوپیدوگرل، دسموپرسین و..)، الکل (به دلیل ایجاد گشادی رگ ها)، آلرژیها، اختلالات خونی، نارسایی قلب به دلیل ایجاد افزایش فشار سیاهرگی، بدخیمی های خونی، ازدیاد فشار خون، بیماری های عفونی، سوء تغذیه به ویژه کم خونی، مصرف مواد مخدر، اختلالات عروقی.
⚠️ احتیاط ❌
خم کردن سر به عقب توصیه نمی شود زیرا با این کار خون به داخل دستگاه تنفسی جریان می یابد و ممکن است موجب مرگ یا استفراغ شد.
درمان
وارد آوردن فشار مستقیم بر روی بینی و کم کردن فشار خون داخل مغز با نشستن به طور مستقیم در حالی که سر به جلو خم شده است به مدت ۱۰ دقیقه موجب توقف خونریزی بینی می شود. گاهی از مالیدن وازلین برای متوقف ساختن خونریزی بینی استفاده می شود البته باز نمی دارد به داخل ریه ها تخلیه شود و به روز پنومونی (ذات الریه) ناشی از چربی بیانجامد.
در صورت بی اثر بودن اقدامات قلبی چنانچه خونریزی خفیف باشد میتوان در منزل با قرار دادن مقداری دستمال کاغذی یا گاز در داخل حافظه بینی جلوی خونریزی را گرفت. چنانچه خونریزی ادامه یافت باید به پزشک مراجعه کرد زیرا ممکن است نشانه مشکلات جدیتر زمینهای باشد خونریزی مزمن ناشی از خشکی مخاط بینی اخ لب با اسپری کردن سالین در داخل بینی تا ۳ بار در روز درمان می شود.
همچنین می توان از ژله های بدون وازلین برای این کار استفاده کرد در صورت وجود خونریزی پایهدار بینی باید به پزشک مراجعه کرد و قرار دادن گاز در بینی تخریب بافت داخل بینی با استفاده از انجماد آن کرایوسرجری سوزاندن مخاط بینی با کوتر الکتروکوتری یا مالیدن اسید تری کلرواستیک در موارد شدید مورد استفاده قرار می گیرد مرگ در اثر خونریزی بینی نادر است با این حال آسیب سرخرگ فک بالا سرخرگ ماگزیلری می تواند.
منجر به خونریزی سریع از بینی و بروز اشکال درمانی و کاهش فشار خون شود و به مرگ بیمار بیانجامد ممکن است آمبولیزاسیون تزریق ماده مخصوص به داخل رگ به منظور مسدود کردن آن یا بستن سرخرگ که البته با خطر آسیب دیدگی عصب صورت همراه از تنها راه درمان باشد خونریزی شدید بینی می تواند منجر به کم خونی فقر آهن شد.
❌ چنانچه خونریزی بینی بیش از ۱۵ دقیقه طول بکشد به دنبال یک آسیب شدیدی بروز کند یا مقدار آن شدید باشد به پزشک یا بخش اورژانس مراجعه کنید
شکستگی بینی
شکستگی بینی به ترک خوردگی، شکستگی یا صدمه استخوانها یا غضروف بینی گفته میشود که در بسیاری از موارد با شکستگی سایر استخوانهای صورت همراه است.
نشانه ها و علایم
درد و خونریزی بینی و تورم و تغییر شکل و رنگ آن گاهی ابتکار در تنفس از راه بینی به روز می کند.
تشخیص
بیماری با معاینه بینی به وسیله پزشک و رادیوگرافی تیغه بینی تشخیص داده میشود.
درمان
قرار دادن کیسه یخ بر روی بینی و فاصله پس از ضربه به منظور به حداقل رساندن تورم بینی مراجعه فوری به پزشک در صورت شدید یا مقاوم بودن خونریزی جراحی بینی در صورت تغییر شکل بینی یا ایجاد اختلال تنفس از راه بینی مسکن های بدون نیاز به نسخه در صورت وجود درد خفیف تجویز آنتی بیوتیک در صورت ایجاد عفونت استراحت هنگام توقف خونریزی.
عوارض
عفونت بینی و سینوس ها، به ندرت بروز شوک در اثر خونریزی بینی ایجاد اختلال دائمی بینی یا انحراف تیغه بینی.
پیشگیری
جلوگیری از وارد آمدن ضربه به بینی، استفاده از کلاه محافظ در ورزش های تماسی موتور سواری و دوچرخه سواری استفاده از کمربند ایمنی در اتومبیل شکستگیهای خفی و بدون تغییر شکل بینی معمولاً طی چهار هفته بهبود می یابند و شکستگی های عمده با گچ گیری یا عمل جراحی ترمیم می شوند در صورت نیاز به جراحی باید این کار را طی دو هفته اول پس از شکستگی انجام داد در صورتی که بیش از دو هفته از عمل شکستگی گذشته باشد باید جراحی ۶ ماه بعد به تعویق بیفتد.
توجه!: این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از نسخه های آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع:
انجمن پزشکی بریتانیا / British Medical Association – Family Medical Encyclopedia
اتمام مقاله/